Aloitussivulle

Talliesittely
Tutustu hevosiin

Kasvatustoiminta
Kilpailutoiminta

Ota yhteyttä

DECEPTION POINT XX - virtuaalihevonen / a sim-game horse

169cm trn englantilainen täysveriori, s. 19.06.2008 (19v)
3-vuotias 19.12.2008, satunnainen ikääntyminen
Estepainotus; vaB 160cm
Maahantuonut Dark Side Trakehners
VH06-006-8607, om. VRL-00526

ERJ-I -palkinto ERJ kesäkuun 2012 laatuarvostelussa pistein 106p (8+50+23+15+10)!
XLA-I -palkinto XLA joulukuun 2012 laatuarvostelussa pistein 104p (22+19+24+25+14)!

Deception Point tuli Bellamyyn maahantuojaltaan jalostuskäyttöön. Pointiksi kutsutulla täysiveriorilla oli hieno ja menestyksekäs esteura takanaan, joten meillä se ei enää kilpakenttiä nähnyt. Herra on luonteeltaan tyypillinen täysiverinen; herkkä ja helposti innostuva, siis helppo saada mukaan kaikkeen. Sopivalla liikutuksella ja valmentautumisella vanhan orin menohalut pysyvät kurissa ja pää tasapainossa. Energiaa riittää silti joka tilanteeseen, mutta ihmisten kanssa Point käyttäytyy hyvin. Vaikka se on fiksu hevonen, joka ei pelkää käyttää älliään hyväkseen, se osaa olla myös oikea nallekarhu. Orien metkut tietävä kykenee käsittelemään Pointtia missä vain, ja jopa kenkääjämme on kehunut oria sen käytöksestä. Toki Pointilla on hetkensä, jolloin pinna palaa ja kärsivällisyys loppuu kuin seinään. Vanhana kilpakonkarina lastaus ja matkustaminen kuljetusautossa sujuu kuin tanssi.

Kun on rauhallista, Point viihtyy harjattavana hyvin. Jos tammoja on lähellä tai tallissa kiire, se turhautuu ja unohtaa lähellään olevan ihmisen pyöriessään ja heiluessaan. Kun sää sallii, paras paikka harjata ja kuntoonlaittaa ori on sen oma tarha. Varusteita laittaessa Point on jo valmis töihin; korvat tötteröllä, häntä ylhäälle nostettuna ja sieraimiaan puhistellen se steppailee ja hoputtelee hoitajaa. Mitä nopeammin tästä selvitään, sen parempi. Edellinen omistaja kertoi, että kisapaikoilla viisainta oli sipaista pahimmat pölyt orista trailerissa, tarkastaa jalat samalla kun heittää varusteet niskaan ja päästää ori ulos katselemaan. Siinä missä muut hevoset laitettiin rauhassa, Point vaati aina pientä erikoiskohtelua. Muutoin ori on oikein mutkaton hoidettava ja käsiteltävä.

Pointin räjähtävä voimakkuus ja energia tuntuivat aluksi vierailta, mutta mitä enemmän sillä ratsastin, sitä enemmän aloin pitää sen halusta työskennellä. Paikallaanolosta ei tämän herran kanssa juuri mitään tule, mutta ajan mittaan se alkaa rentoutua. Pointista löytyy paljon kipinää, mutta myös huolellisuutta, keskittymiskykyä ja varmuutta. Lämmitellessä on syytä ratsastaa kevyellä kädellä ja rauhallisella otteella paljon erilaisia tehtäviä, jottei ori kyllästy tykkänään. Herra nauttii haasteista vielä tänäkin päivänä, joten vain taivas on rajana. Kouluratsuna Point ei ole erityisen haasteellinen, mutta mitään siltä ei saa ilmaiseksi eikä ori toimi ajatusten siivittämänä. Töitä on tehtävä, jotta koulukiemuroiden sykkeessä Pointista saa kaiken irti. Mitään erikoisjippoja ei kuitenkaan tarvitse osata. Maastoillessa Point on tapansa mukaan energinen, myös hieman säikyhkö. Se nauttii maastossa täysin rinnoin, vaikka ei aina maltakaan rentoutua mörköjen pelossa.

Esteillä orin innokkuus on lähes tarttuvaa ja käsin kosketeltavaa. Point on radalla ilo silmälle, sillä se on kokenut eikä pelkää mitään. Ori pysyy halutussa tempossa reippaasti edeten, mutta ei pistä pahakseen, jos saa esteväleillä hieman kiriä. Herra on aina ollut takuuvarma hyppääjä, joten kieltämisiä on turha pelätä. Vaikka ratsastaja ei ponnistuspaikkaa löytäisikään, ori antaa virheet anteeksi ja hyppää vaikka miten pienestä kulmasta. Yrittämisen puutteesta Pointia ei siis voi syyttää. Se ei myöskään koske puomeihin mielellään, vaan ylittää usein esteet vielä pienen ilmavaran kera. Ori on loistava tiimipelaaja esteradalla, joten ilmankos herra on kasannut palkintokaappinsa täyteen!

SUKUTIEDOT

i. Muraine xx
170 cm xx-ori tprn
ii. 13 Blue Envelopes xx
170 cm xx-ori mrn
iii. 99 Coffins xx
iie. Arabian Jazz xx
ie. Amnesia Moon xx
173 cm xx-tamma tprn
iei. Gitchee Gumee xx
iee. Chindi xx
e. Dragonsbane xx
169 cm xx-tamma rn
ei. Dragon Harvestgg xx
172 cm xx-ori rn
eii. Elysium Comission xx
eie. Killshot xx
ee. Lullaby xx
164 cm xx-tamma m
eei. Fight Club xx
eee. Lucy Temple xx

Muraine xx oli kaikkea mitä Point on nykypäivänä. Yhdennäköisyys oli huomattava, otsan pientä tähteä unohtamatta. Ori oli loistava hyppääjä, se kilpaili Amerikoissa ja Euroopassa kansainvälisillä radoilla lähes yhtä menestyksekkäästi kuin poikansa omalla urallaan. Kilpauransa jälkeen Muraine oli kysytty jalostusori, täysveritammoja kuljetettiin maailman jokaisesta kolkasta orin kotitallille. Vaikka orin tulisen temperamenttisessa luonteessa oli toivomisen varaa, siitä myös sateli ostotarjouksia. Sen todellisen arvon tunteva omistaja ei kuitenkaan kalleintaan myynyt, vaan piti orin itsellään aina sen kuolemaan asti. Nykypäivänä Murainen jälkeläiset tunnetaan paitsi usein ruunikosta väristään, pienestä tähdestään ja suuresta koostaan, myös uskomattomista hyppykyvyistään.

13 Blue Envelopes xx oli sekin estepuolen taitajia, joskaan ei aivan yhtä suurilla korkeuksilla kuin Muraine aikoinaan ja Point nykyään. Se oli hyvä, kyvykäs ori, mutta hieman pahansisuinen, joten isoimmille kilpakentille sitä ei viety, vaikka kaipaus sinne olikin. Moni muistaa yhä Blue Envelopesin suuret, laajamittaiset liikkeet ja esteiden ylitykset. Sen kilpaura loppui jännevammaan, joka parani odotetusti, mutta omistajalla ei ollut sydäntä ottaa enää riskiä. Viimeiset viisi elinvuottaan ori astui tammoja melko rivakkaan tahtiin. Jälkeläisten jakaantuneisuus oli huomattava; osasta tuli mitä parhaimpia estehevosia, toiset eivät koskaan edes päässeet kilpakentille.

Blue Envelopesin isä, 99 Coffins xx oli risuestelaukkaaja, erittäin hyvä sellainen. Ori oli kuriton käsitellä, mutta kunhan selkään asti pääsi, se antoi ratsastajalleen kaikkensa. Teki hienon uran radoilla, vaikka parhaimmille ei pärjännytkään. Jälkeläisiä sille siunaantui useampi kymmenen, monet niistä myytiin Eurooppaan ratsuiksi, mutta muutamista kuoriutui myös hyviä estelaukkaajia. Yksi 99 Coffinsin astumista tammoista oli Blue Envelopesin emä Arabian Jazz xx, joka oli pienehkö siro esteratsu. Kokoonsa nähden tamma hyppäsi suuria esteitä, muutaman vuoden ajan sen sijoitusprosentti oli huima. Pikkuhiljaa nuoremmat hevoset alkoivat kuitenkin päihittää vanhempansa, joten Arabian Jazz jäi pois kilpakentiltä, pyörytti nelisen varsaa ja eli onnellista hevosen elämää suurilla laitumilla.

Amnesia Moon xx ei sekään jäänyt tuntemattomaksi nimeksi kenellekään. Sillä kilpailtiin niin este- kuin koulukentillä, suurilla tunnetuilla radoilla, ja se voittikin useamman suuren estecupin ennen kymmentä ikävuottaan. Kaunis, korkea tamma ei ehkä ollut parhaimmasta suvusta, mutta se ei vaikuttanut menestykseen. Kilpauran jälkeen Amnesia Moon lähti Hollantiin leasingiin, mutta jäikin sinne loppuelämäkseen. Periytti viidelle jälkeläiselleen suurta kokoa sekä selväpäistä luonnetta.

Gitchee Gumee xx, Amnesia Moonin isä, oli tavan täysveriori, joka ei elämässään suuria tehnyt. Sillä oli hyvin lyhyt, parin startin laukkaura takanaan, mutta muutoin sen elämänkulusta ei merkintöjä ole. Oli ilmeisesti yksityishevonen, jolla silloin tällöin astutettiin erirotuisia tammoja, sillä omistajansa mukaan orissa oli kapasiteettia ja voimaa. Amnesia Moon jäi kuitenkin orin ainoaksi menestyneeksi jälkeläiseksi, liekkö sekin Chindi xx -emän peruja. Chindi oli laukkaurallaan epäonnistunut, mutta ihan hyvä estehevonen. Siitä olisi voinut olla vaikka mihin, mutta valitettavasti tamman omistajat eivät olleet kiinnostuneet myymään sitä kilpahevoseksi. Kuvankaunis täysveritamma, jota kehuttiin todella säyseäksi ja ihmisrakkaaksi.

Dragonsbane xx tunnettiin esteradoilla harvinaisen kovapäisenä hevosena, joka ylitti sen mikä sille osoitettiin. Ehkä Point peri emältään itsepäisyytensä. Dragonsbane ei ollut pikkutyttöjen hevonen, se oli tulinen ja kipakka kuin palava lato. Useissa haastatteluissa sen omistaja naureskeli tammaansa jopa hulluksi, mutta perui aina sanansa voittopokaalia taas hakiessaan. Dragonsbane varsoi ensimmäisen kerran vasta viisivuotiaana, ja tammavarsa osoittautui yhtä kyvykkääksi kuin emänsä. Kun tamma lopetti kilpauransa huipulle, se varsoi vielä viisi varsaa, joista kaikki ovat kilpailleet suurilla estekorkeuksilla voittoja ja sijoituksia kahmien.

Dragon Harvestgg xx kilpaili Saksassa koko ikänsä. Se oli, ja on edelleenkin, tunnettu nimi saksalaisrotuisten estehevosten sukutauluissa. Hyppäsi myös puissance-luokkia, joten ei jää epäselväksi, miten loistava estehyppääjä ori oli. Mukavan kokoinen ruunikko ihmetytti aina paitsi lennättämällä massansa itsensä kokoisten esteiden yli, myös leppoisalla luonteellaan. Täysverioriksi sitä ei olisi heti uskonut, sillä kisapaikoilla se käyskenteli hoitajansa perässä kuin koiranpentu. Radalla mieli muuttui täysin, sillä voitontahtoa Harvestggistä löytyi kuin pienestä kylästä. Eläkkeelle siirtyessään astui lähes satoja tammoja, joista jopa alle kymmenen oli täysverisiä.

Lempeän Harvestggin isä oli kovan luokan hyppääjä Elysium Comission xx, jota tosin nähtiin myös GP-tason kouluradoilla. Hyvännäköinen, korkea mutta siro ruunikko-ori, jonka kilpailu-ura on ollut hyvin vaiheikas. Nuorena ori oli luonteikas, harva ratsastaja sai sen edes radan loppuun, mutta kun se oikea, orin luonteen ymmärtävä ratsastaja löytyi, alkoi voittoputki. Sanomattakin selvää, että rahaa ja palkintoja tulvi niin esteradoilta kuin koulukentiltä. Elysium Comissionin vaikutus ratsutäysveristen jalostukseen jäi kuitenkin harmittavan pieneksi. Astui reilut kymmenisen tammaa, joista yksi oli Killshot xx. Vaikka nimi ei miestä pahenna, olisikohan tässä kuitenkin ollut kohtalo pelissä. Tamma oli sellainen hevonen, joista äidit lapsiaan varoittelivat. Kiukkuinen, itsepäinen eikä lainkaan yhteistyöhaluinen. Se oli hyvä ratsu, mutta vaikea luonne vaikeutti menestymistä. Rohmusi kuitenkin kisoista hyviä sijoituksia, kun sinne asti pääsi. Killshot kuoli synnyttäessään kolmatta varsaansa, joka myöskin kuoli.

Lullaby xx oli amerikkalainen kenttäratsu, joskaan ei aivan isoimpien ratojen suorittaja. Sillä oli täysiverisen luonne, mutta omistajat kertoivat tamman nauttivan myös rapsuttelusta, kun kukaan ei näe. Kisapaikoilla Lullabyn silmissä paloi ja se näytti nauttivan katseista minkä kerkesi. Kenttäkisojen lomassa kisasi myös rataesteillä. Se oli hyvä, napakka ratsu joka ei pelännyt mitään, ja joka suorastaan unohti yleisön hypätessään. Myös kouluratsuna tamma oli omiaan. Ehti varsoa vain kahdesti, ennen kuin kuoli maastoesteradalla onnettomuuteen, jonka syynä oli liukastuminen.

Lullabyn isä Fight Club xx oli kenttää kisaava läpeensä musta ori. Se eli pitkän iän, joten jälkeläisten lukumäärä on myös sen mukainen. Monet sen jälkeläiset perivät isänsä monilahjakkuuden, mutta toisaalta useat kilpailivat ainoastaan esteillä. Fight Club oli hyväsukuinen hevonen, jolla oli kaikki edellytykset pärjätä kovissa ja raskaissa kilpailuissa, ja niin se tekikin. Monet kehuivat oria ainutlaatuiseksi, sillä ei ollut montaakaan kilpailua, joissa se ei olisi ollut sijoittuneiden kärkipäässä. Lucy Temple xx oli melko raskasrakenteinen tamma, joka kilpaili pääasiassa koulua. Se oli hyvä urheiluhevonen ja yllätti monet lahjakkuudellaan, sillä pääosin se on laukkasukuinen. Huipulle tamma ei kuitenkaan koskaan yltänyt, liikettä olisi ollut mutta pää ei kestänyt.

JÄLKELÄISET

Deception Point ei ole enää käytössä jalostukseen!

09.11.2009 Primo Aveo x (e. Arquejar ox)
07.05.2010 Euforila SWA xx (e. Euforia xx)
02.06.2010 All I Need xx (e. Bloody Bambi xx)
13.06.2010 La Ynka Kira (e. Astonishing Ysley)
04.06.2012 Sonic's Adelong Yamba (e. Rival R)
10.06.2012 Sk8er Boy (e. Keep The Way)
01.09.2012 Dark Kissinme (e. Küss Mich Jetzt)
13.10.2012 Zeph Courtney (e. Barkway Constellation)
14.10.2012 Zeph Fiona (e. Finanya)
01.11.2012 Barracuda Holmes xx (e. La Gioconda xx)
18.11.2012 Teodóra Kalászról (e. Türelmesen Előre)

Sijoitukset

Point on kisäeläkkeellä. Huomiothan, että sivulle on merkitty vain sijoitukset!

12.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
12.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
12.12.2009 ERJ esteratsastus 150cm 05/30
11.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
11.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
10.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
09.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
08.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
08.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
07.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
07.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
07.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
06.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
06.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
06.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
05.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
04.12.2009 ERJ esteratsastus 140cm 04/30
03.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
03.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
03.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
03.12.2009 ERJ esteratsastus 140cm 03/30
02.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
02.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
01.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
01.12.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
01.12.2009 ERJ esteratsastus 140cm 05/30
30.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 01/30
30.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 01/30
30.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/49
30.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 01/40
29.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/35
29.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/34
29.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 03/30
29.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 07/49
28.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 01/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 06/40
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
28.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
27.11.2009 ERJ esteratsastus 130cm 03/30
27.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 04/30
27.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
26.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 05/30
25.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 04/40
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/15
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/15
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/16
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/15
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/16
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/16
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
25.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
25.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 01/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/16
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/16
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/16
24.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 03/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
24.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/16
23.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
23.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
23.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
23.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/40
23.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
22.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
22.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
22.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
21.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 01/11
21.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
21.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
21.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 06/50
21.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/50
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 03/11
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/50
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 04/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
20.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 05/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 05/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 01/30
19.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 03/42
18.11.2009 ERJ esteratsastus 130cm 02/56
18.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 03/42
18.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
18.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
17.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/50
17.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
17.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 07/60
17.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 04/100
17.11.2009 ERJ esteratsastus 150cm 02/100
16.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 07/50
15.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
15.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 06/50
14.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 05/30
13.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 04/48
13.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 02/30
12.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 03/30
12.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 04/30
09.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 02/30
03.11.2009 ERJ esteratsastus 140cm 01/30
01.11.2009 ERJ esteratsastus 160cm 06/50
31.10.2009 ERJ esteratsastus 150cm 03/30

Valmennukset

29.05.2012 estevalmennus, valmentajana Liisi
"Orisi vaikutti reippaalta, mutta kuuliaiselta lämmittelyn jälkeen. Ei turhaa hösäämistä, ei turhaa pällistelyä, mitä toisinaan oreilla esiintyy liiaksikin. Aloitimme kevyillä oksereilla, jotka saattoivat olla Pointille aivan liian helppoja, mutta parempi lähteä pienestä. Ihailin hevosen hyppytyyliä, se keräsi itsensä voimakkaasti, käytti selkäänsä oikein eikä jättänyt takajalkojaan löysäksi - ei vaikka kyseessä olivat vielä melko matalat esteet. Turhaa ilmavaraa jäi, mutta voiko toista moittia siitä, että se on tottunut suurempiin esteisiin. Siirryimme pikkuhiljaa trippeleille sekä innareille. Trippeli oli matalahko, mutta vaati hevoselta normaalia suurempaa venymistä. Point ei ollut moksiskaan moisesta. Innareilla se hieman häkeltyi, sillä se yritti sovittaa askelia esteiden väliin, mikä ei tietenkään onnistunut. Ensimmäiset puomit kolahtivat, mutta pienen preppaamisen jälkeen sait orin yli puhtaasti. Kieltämättä välit olivat hieman ahtaat suurelle Pointille. Puolipidätteillä selvittiin niistäkin. Teillä oli valmennuksen ajan hyvä meininki, vaikka pientä turhautumista näkyi molemmissa aina, kun jokin ei mennyt halutulla tavalla. Point on ikäisekseen varsin energinen kaveri, joten jatkakaa samaa rataa niin kauan kun voitte!"

12.07.2011 estevalmennus, valmentajana Charlotte Fox
"Amerikassa esteillä valmentava ystäväni Charlotte sattui käymään meillä vierailulla heinäkuussa. Pienellä suostuttelulla hän järjesti minulle ja Pointille valmennustunnin, jonne menimme innosta piukeana. Point oli hieman rasavillillä tuulella, ja siinä missä minua ärsytti, Charlotte vain naureskeli ja totesi, ettei orin pelleily ollut mitään verrattuna monen nuoren orin poikkoiluun. Aloitimme helpoilla 100cm pystyillä ja oksereilla, mutta vaikka ylitimme ne kuin lentäen, saimme paljon palautetta. Korjasimme hieman istuntaani, käsien asentoani sekä mukamas huolimatonta apujen käyttöä. Isommilla esteillä pysyin heti paremmin mukana, ja korjattavaa oli siten vähemmän. Charlotte totesi, että parasta alkaa harjoitella matalemmillakin esteillä, olipa allani mikä hevonen tahansa. Pistin kuitenkin paljon Pointin ison hyppytyylin syyksi, sillä se ylittää 90-senttisen okserin siinä missä 160-senttisen trippelinkin. Lopputunnista Point oli jo paljon mukavampi ratsastaa, joten kehujakin saatiin."

20.02.2011 estevalmennus, valmentajana turjake
"Point köpötteli kiltisti kentälle kuin saavuitte, mutta heti kuin menit selkään, se alkoi riehumaan eikä halunnut seisoa paikoillaan. Ori vaikutti siltä, kuin se räjähtäisi minä hetkenä hyvänsä. Rauhoittelit Pointtia ympyrätyöskentelyllä, jolloin se alkoi rentoutua ja pääsimme aloittamaan. Pistin aluksi pari helppoa 90cm korkuista pystyestettä toiselle pitkälle sivuille. Askeleita esteiden väliin piti mahtua kolme. Nostit laukan ja ori lähti kuin raketti eteenpäin. Pyysin teitä vähän rauhoittumaan, eihän esteelle tuossa vauhdissa voinut tulla. Heti kuin sait laukan menemään rennosti, tulitte esteelle uudestaan. Point hyppäsi tällä kertaa iloisen näköisenä ensimmäisen esteen yli ja suuntasi kolmella askeleella seuraavalle, kuten oli tarkoituskin. Helppo nakki. Teimme samaa tehtävää pari kertaa, mutta nostimme estekorkeutta välillä. Lopulta herra hyppäsi 140cm esteitä. Valmennus sujui hyvin."

18.01.2011 estevalmennus, valmentajana Arizona Keeney
"Kävimme Pointin kanssa läheisellä valmennustallilla Arizonan valmennuksessa. Ori oli innoissaan, kun pääsi pitkästä aikaa näyttämään taitojaan kunnolla, joten valmennus sujui hyvin. Valmennuksessa keskityttiin paljon istuntaan sekä ratsukon väliseen yhteistyöhön isoilla esteillä. Pääasiassa meillä ei Pointin kanssa ongelmia ollut, olenhan ratsastanut sitä jo pitkään, mutta saimme palautetta etenkin ehkä turhan energisestä suorituksesta; Point oli koko valmennuksen ajan kuin höyryveturi ja välillä suurimmat esteet ylitettiin silkalla tuurilla. Valmennuksen loppua kohti sain orin hieman rauhallisemmaksi ja suoritukset paranivat kunnolla. Arizona kehui orin hyppytyyliä vuolaasti, eikä ollut uskoa korviaan, kun kerroin herran olevan 17 -vuotias. Kokonaisuudessaan siis hyvä ja tiukka valmennus, jossa saimme tehdä töitä kunnolla! Palautekin oli hyväksi, sillä nykyään Pointin kanssa treenaus ei ole enää kovin tavoitteellista."

Muuta

17.06.2012 -- Sunnuntaiharjailua ja säästä nautiskelua. Mittari näytti jo aamulla yli kolmeakymmentä, joten ratsastaminen jäisi tänään todella nollille. Pari hevosta liikutin kevyesti viileässä maneesissa, mutta taisi meillä kaikilla olla vapaapäiväfiilis, kun mikään ei mennyt putkeen. Niinpä luovutin, ja hain Pointin harjattavaksi aurinkoon. Eipä sillä, että ori olisi siitä kummemmin iloinnut, mutta minusta on aina kiva antaa ylimääräistä huomiota tallin vanhuksille. Samalla sitä kerää rusketusta. Harjailin ja rapsuttelin muutaman tovin, ennen kuin päästin herran jatkamaan tarhailua. Tammat olivat onneksi pidemmällä laitumella, joten häiriötä ei juuri ollut.

18.05.2012 -- Kesä tuli! Taas. Point on käynyt astumassa pari tammaa, sivuja en ole vielä saanut. Laatuarvosteluun tähdätään tänä vuonna, mutta toisaalta jo olemassaolevilla jälkeläisillä on sen verran sijoituksia, että ei ole väliä, vaikka nämä uudet eivät kilpailua heti aloittaisi. Laatuarvostelua varten ollaan siis treenattu ja tipautettu vähän mahaa pojalta pois. Nyt 19-vuotiaanakin se on pirtsakka ja vauhdikas herra, vaikka pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä, että se voisi jo alkaa rauhoittua. Tuossa keväämmällä Point sai kummallisesti ähkyn, mutta selvisi siitä onneksi ehjin nahoin. Kyllä oli sen jälkeen huoli, että mitä jos se toistuu, mutta eläinlääkäri totesi, että turha huolehtia. Point on hyvässä karvassa, kiiltävä ja muutenkin hyvännäköinen vanha mies, etenkin sitten kun ei näytä enää niin lihavalta. Onneksi on vielä hyvin aikaa, kun en edes tiedä, milloin saan sen ilmoitettua.

15.02.2012 -- Onpas viime kirjoituksesta aikaa. No, eipä mitään ihmeitä ole tapahtunutkaan. Pointilla oli tänään kenkien vaihto, joten kävin aamupäivällä hakemassa sen sisälle. Putsailin kaviot huolella, minkä jälkeen jouduimme vähän odottelemaan kengittäjäämme. Point osoitti tietysti mieltänsä heti menetettyään kärsivällisyytensä, joten jouduin useastikin komentamaan sitä. Kun kuulin auton ajavan pihaan, irrotin orin naruista ja kävin taluttelemassa sitä pihalla. Kengittäjä sai sillä välin laittaa tavarat valmiiksi. Minä valmistauduin henkisesti orin jalkojen pitelemiseen, sillä niinkin hassua kuin se on, täällä Unkarissa kenkääjät eivät pidä jalkoja itse ylhäällä. Onneksi ori käyttäytyi hyvin, ja avusti minua pitämällä koipensa hyvin ilmassa. Pari kertaa se koitti takasiaan kiskoa. Selvisimme hyvin aikataulussa. Kun olimme valmiita, kävin juoksuttamassa oria loskaisella kentällä, jotta se tottuisi uusiin popoihin. Koska päivä oli muutenkin kiireinen, Point jäi tänään ilman varsinaista liikutusta. Eipä se sitä niin näyttänyt haittaavan, kun vein sille hieman tavallista isomman kasan heinää tarhaan.

09.03.2011 -- Säät ovat lämmenneet hyvin, joten tästä se kunnon kohottaminen taas lähtee! Aloittelimme toissaviikolla varovaisesti, sitten hieman raskaammin. Point on ollut ihmeen hyväntuulinen, johtuisikohan siitä, että se saa tehdä taas töitä. Yksi tallitytöistämme kävi tänään muutaman tunnin maastoreissulla orin kanssa, ja kehui vuolaasti, miten kiva sitä oli ratsastaa. Yleensä tyttö ei ole ollut Pointin suurin fani, mutta niin se muuttuu. Olen koittanut etsiä herralle tammoja, mutta kiven alla tuntuvat ne laadukkaimmat olevan. Harmi, sillä Pointista saisi hienoja estevarsoja. Tai miksei vaikka kenttäkisaajiakin. Kiireiden vuoksi Pointkin jää nyt hieman heitteille, mutta viimeistään syksyllä pitäisi jatkaa samaan rataan. Välillä mieli tekisi vielä kilpailla orin kanssa jotakin, mutta alkaahan sille ikää jo tulla eikä viitsi tämän ikäistä enää kenttäkisoihin viedä.

13.02.2011 -- Point järjesti tänään oikean show'n! Olimme olleet kentällä koulua vääntämässä, ori oli väsynyt ja levollinen. Talutin sen kentältä talliin, otin varusteet pois ja vaihdoin suitset riimuun. Normaalisti Point kulkee tavallisen nahkariimun kanssa hyvin, orikuolain on haudattuna jossain harjaboksin uumenissa. Eikä se ole pitkään aikaan taluttaessa metkuillut. Ehdimme päästä tallista ulos, kun herra vain yhtäkkiä päätti lähteä - siinä jäin minä kakkoseksi. Täysin yllätettynä katselin vapaana kirmaavaa oria hetken, ennen kuin tajusin edes, että kiinnihän se pitää saada. Yli tunti siinä menikin, ja välissä ori oli jopa hetken kadoksissa. Fiksuna poikana se tajusi laukata kovaa kotia, kun kukaan ei tullutkaan perässä. Hippaleikissä menikin nurin yksi aita, mutta joku käsistään kätevä saa korjata sen heti kun mahdollista.. Loppu hyvin kaikki hyvin, Pointkin antoi kiinni ja sain sen turvallisesti tarhaansa. Olisikohan kevättä rinnassa, vai mitä!

01.01.2011 -- Uusi vuosi ja uudet kujeet! Tosin ei ehkä Pointin kohdalla. Olen ilmoittanut sen muutamaan valmennukseen, mutta muutoin jatkamme samaan rataan. Ori on edelleen oma energinen itsensä, ja etenkin viileämmät ilmat sopivat sille hyvin. Se nauttii lumesta ilman loimea eikä näytä välittävän selän päälle kasaantuvasta lumikasasta. Point on syksyn ja kuluvan talven aikana hieman lihonut, mutta koska emme oikein enää viihdy maneesissa sen kanssa, pitää odottaa, että voi treenata ulkona. Point on tosiaan nykyään jostain syystä turhan levoton maneesissa, joten en tohdi pakottaa sitä siellä olemaan. Maastoillaan muutaman kerran viikossa ja silloin, kun kenttä ei ole aivan kauheassa kunnossa, käydään vääntämässä koulua siellä. Toivottavasti tästä tulee meille hyvä vuosi. Jos sinne laatuarvosteluunkin joskus pääsisi..

04.09.2010 -- Tänään oli jännä päivä! Lähdimme muutaman hevosen voimin eräille hevosmessuille Budapestiin, ja Point sai tulla mukaan! Herran elämähän on tätä nykyä sitä samaa vanhaa samassa tallipiirissä oleskelua, joten ajattelin, että tämä olisi hyvää vaihtelua. Pakkasimme hevoset autoon ja ajelimme rauhassa messupaikkaan, jossa oli hulinaa ja vilskettä! Vaikka Pointia ei rotuesittelyyn oltu ilmoitettu, pyysin eräältä tutultani, joka oli paikalla täysveristensä kanssa, että hän ottaisi Pointin rinkiin mukaan. Onneksi hän suostui, joten siinäpä orille vähän ohjelmaa! Point oli hyvin kiinnostunut kaikesta, mutta ei onneksi nolannut meitä käyttäytymällä huonosti. Tammoille se huuteli, kuinkas muutenkaan, mutta etenkin kehään mennessä sen silmissä oikein loisti. Kuulin monen ihastelevan meidän herraa ja olin pakahtua ylpeydestä, koska hienohan se on! Ties vaikka joku haluaisi astuttaa tammansa Pointilla, nyt kun saimme hieman mainosta. Päivä vierähti messuilla, kävimme esittelemässä omia hevosiamme eikä Point ollut moksiskaan, vaikka hevoskaverit sen hetkeksi hylkäsivätkin. Illalla kotona yritin viettää hieman laatuaikaa Pointin kanssa harjailemalla sitä, mutta se ei ollut ollenkaan sillä tuulella, vaan yritti vain vältellä minua. Ehkä ensi kerralla.

18.06.2010 -- Point on saanut meillä ollessaan nyt kolme varsaa! Toivomme niille ilman muuta sijoitusrikasta tulevaisuutta ERJ:n parissa, jotta päästään joskus laatuarvosteluun. Treenataan edelleen paljon, mutta ei toki kilpailumielessä. Orin lempipuuhaa on, kun lähdemme ratsain sen ja Etanan kanssa lammelle - mitä reippaampaa vauhtia, sen parempi. Teimme moisen reissun taas tänään, ja voi että oli herralla into piukassa. Kunhan lihakset olivat lämmenneet, oli pakko antaa hevosten hetken juosta. Täysveriset poikamme ottivat oikein skabaa, eikä Point vanhempana ja arvokkaampana voinut tietenkään hävitä nuoremmalle Etanalle. Edes kuumahko ilma, vaikka olimmekin liikenteessä aamupäivästä, ei häirinnyt kilpajuoksua. Reippailimme metsän kautta veden äärelle ja kävimme uittamassa hikiset herrat. Point rauhoittui koko ajan enemmän, joten lopulta se oli ihan hyvä ratsastaa. Mörköjä ei tällä kertaa näkynyt, eikä ori viitsinyt edes yrittää kiukutella Etanalle. Reissun jälkeen Point pääsi tarhaan, enkä viitsinyt edes harjata sitä ennen, sillä tuttuun tapaansa se ei malttanut edes porttien sisäpuolelle odottaa, vaan rämähti piehtaroimaan heti kun vain löysi riittävästi hiekkaa.

WEBDESIGN © Daniela Pietikäinen 2010, patterns © squidfingers.com & brusheezy.com, PHOTO © Heather M.